PM Tænkeri- Ulv nej tak 1. marts 2013

Læserbrev i Dagbladet Ringkøbing

fredag den 1. marts 2013  

Ulve i Danmark!

Nej, tak. Og nej skal vi holde fast ved, indtil vi ved, hvad et ja vil indebære.

Jeg færdes til daglig i skovene i det vestjyske, når kontoret ikke river mig indendørs i Ulfborg. Jeg siger ja tak til meget mere mangfoldighed og biodiversitet derude, men her i blandt skal ulve ikke befinde sig! Det er for stor en mundfuld, de vil tage af en natur, som i lang tid har klaret sig uden ulv. Tast ulv på internettet og de kommer ind på(fra) mange sider. EU har specialfredning på dem. Ja, men den kan(skal) forhåbentlig ændres. Forvaltningsplan er nødvendig, men vi er nok bagefter i forløbet og skal til at skynde os. Jeg tror helt bestemt, at Naturstyrelsen, Landbrugets organisationer, Danmarks Naturforening, Jægerforbundet og flere har gang i emnet.

Hvorfor nej tak. Lader vi bestanden vokse, og det tror jeg den vil gøre, hvis vi ikke hurtigt gør noget. I Norge og Sverige er konstaterede væksttal mellem 10 og 15 procent om året. Nu er vilde dyr ikke så nemme at holde ”mandtal” på. De er derude og kommer ikke forbi for at blive talt, så mange tal har med sandsynlighed at gøre ud fra optællinger derude i naturen. Naturen og bestanden af dyr kan ikke forvaltes, som en chokoladefabrik, hvor produktionen styres med input og output af varer. I naturen er mulighederne for kontrol, hvis det er det, der ønskes, ikke nem. Her er intet hegn, ingen bestemte grænser og bevægeligheden meget stor for individerne. Det er jo det, som gør naturen til natur! Jeg ved også godt, at natur ikke altid er lige naturlig. Vi mennesker skal jo også være her, så vi sætter vores præg. Et af prægene jeg gerne vil sætte er INGEN ULVE I DANMARK.

Vi er for lille et land. Vi får for mange problemer med den nuværende fauna, harer, råvildt, kronvildt og får og vores hunde og ulvene er ikke en truet bestand. Der kommer måske fond med mulighed for erstatninger, når vores tamdyr lemlæstes. Lovliggørelse af lemlæstelse opfatter jeg det som. Det kan ikke være rigtigt, at det skal være en del af planen for indhold af ulve i vores natur. Jeg har set lemlæstede får efter angreb fra to hunde og det var ikke en god oplevelse selvom ejeren fik erstatning.

Der er mange tal fra lande med ulve, hvor problemer med ulve indgår. Der er også mange, hvor der ingen problemer er. Heldigvis. Det er blot vanskeligt at fjerne problemulvene og finde ud af, hvornår ulve bliver problemer. Hunde, som bider fjernes hurtigt. Ulve må man ikke fjerne, men rådes man i stedet at holde afstand til! Hvordan holdes afstand?

Nej, tak til ulve i Danmark og ja tak til forsat mere mangfoldighed og biodiversitet.

Peter Maarup, skovfoged

Skorkærvej 9, 6990 Ulfborg